Jak uprawiać kiełki?

Kiełki brokułu, rzodkiewki, fasoli Mung, soczewicy czy też soi są niezwykle zdrowym, smacznym i oryginalnym dodatkiem do wielu dań, zarówno klasycznych kanapek, jak i sałatek oraz dań z makaronu. Poza tym, mogą być po prostu lekką przekąską. Z tego względu, zamiast kupować w supermarketach gotowe kiełki, warto pokusić się o ich uprawę w zaciszu własnego domu. Wraz ze sklepem ogrodniczym Gardenowo, podpowiadamy, jak się za to zabrać.

Ogólnie o hodowli kiełków

Nie dość, że uprawa kiełków jest mało kłopotliwa, w dodatku kosztuje bardzo niewiele. Zdecydowanie bardziej opłaca się podjąć się samodzielnej hodowli niż kupować kiełki w sklepach, zapakowane w niewielkie paczuszki. Stosunek wagi różnego rodzaju nasion dostępnych na www.gardenowo.pl do wagi kiełków jest przeciętnie jak 1:10-14. Oznacza to, że z jednego grama nasion otrzymujemy 10-14 gram kiełków.

Najlepsze sposoby na hodowlę kiełków

Chcąc uprawiać kiełki, będące źródłem wielu dobrych dla naszego zdrowia składników odżywczych należy zaopatrzyć się w słoik lub inne naczynie do kiełkowania. Może to być specjalnie przystosowany do tego słoik z fabryczną zakrętką ze wstawką z metalowej siateczki bądź też najzwyklejszy słoik o pojemności 1-1,5l, który wyposażymy w kawałek gazy przymocowany gumką recepturką. Prócz tego, do domowej hodowli możemy wykorzystać lniane worki do kiełkowania, które niestety, w przeciwieństwie do szklanego naczynia nie są przezroczyste, a więc nie możemy podglądać postępów. Wreszcie, możemy zainwestować w piętrową kiełkownicę z przezroczystego lub lekko dymionego tworzywa sztucznego. Warto jednak mieć przy tym na uwadze, że zajmuje ona sporo miejsca w kuchni. Poza tym, szkło wydaje się lepszym materiałem, aniżeli sztuczne tworzywo typu plastik.