Dla kogo wskazana jest dieta bez glutenu?

Są dwie grupy osób, które powinny unikać glutenu. Pierwsza to pacjenci z celiakią, czyli uwarunkowaną genetycznie niewłaściwa reakcja organizmu na gluten, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. Druga grupa to osoby, które są uczulone na białko zawarte w zbożach – pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu. Czymś innym jeszcze jest nadwrażliwość na gluten. To przypadki nietolerancji glutenu, gdy u osób obserwuje się m.in. bóle brzucha, zmęczenie, wzdęcia, zaparcia, biegunki. W każdym przypadku konieczna jest zatem zmiana nawyków, która wydaje się kłopotliwa, ale szybko można przyzwyczaić się do nowego stylu odżywiania.

Na czym polega dieta bez glutenu?

Ten rodzaj diety polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów, które ten gluten zawierają. Wydaje się, że wybór produktów jest spory, bo to co dozwolone to kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Jednak kiedy rozpocznie się planowanie posiłków i uświadomimy sobie, że pszenica (także orkisz), jęczmień, żyto i zwykły owies oraz wszystkie produkty z ich dodatkiem są zabronione to pojawiają się pierwsze problemy.

Jak sobie radzić?

Przede wszystkim musimy nauczyć się eliminować z naszej diety to, co nam szkodzi. Nie wolno używać mąki pochodzącej z zabronionych zbóż, odstawiamy kaszę manną, muesli, rezygnujemy z tradycyjnych pierogów czy naleśników. Na szczęście jest coraz więcej firm, które oferują bezglutenowe zamienniki bądź gotowe bezglutenowe mieszanki do wypieków jak firma Savpol. Kiedy prześledzimy jej ofertę, odwiedzając stronę www.sklep.savpol.pl, będziemy mogli zaopatrzyć się w gotowe mieszanki do wyrobu naleśników, ciemnego i jasnego chleba, a nawet pierników lub kruchego i jogurtowego ciasta. I chociaż na początku wszystko wydaje się bardzo skomplikowanie, to z czasem staje się banalnie proste!