Bez kawy ani rusz!

Nektar bogów, sposób na zmęczenie, pomysł na randkę, lek na trawienie, towarzyszka niedoli, świadek wielu rozmów – to właśnie kawa! A jak kawa, to tylko najlepsza! Lavazza to wysokiej jakości ziarna kawowca, to tradycja, niezmienna od przeszło 120 lat receptura i wyjątkowy smak nie do podrobienia. Przyjrzyjmy się więc nieco bliżej ikonie włoskich, aromatycznych naparów kofeinowych i przekonajmy, dlaczego warto zaczynać każdy dzień z Lavazzą.

Zbiór kawy

Istnieją dwie metody zbioru owoców kawowca. Pierwszy sposób, tzw. picking, czyli zbiór ręczny, polega na wybieraniu tylko dojrzałych owoców (zbiór jest jednorodny). Drugi sposób, stripping – ręczny lub mechaniczny, to zbieranie owoców z krzewów, na których są one w większości dojrzałe i późniejsza ich selekcja. Ekstrakcji ziaren z owoców dokonuje się metodą mokrą lub suchą. W obróbce mokrej (fermentacja ziaren w wodzie, suszenie na słońcu lub w suszarce, usuwanie skórek ochronnych), otrzymywane są ziarna najwyższej jakości. W obróbce suchej (suszenie owoców na słońcu nawet przez 3 tygodnie) uzyskiwana jest kawa naturalna, o mniej jednorodnych ziarnach.

Mieszanie

Dokładna koncepcja mieszanki kawy wynaleziona w I połowie XX wieku przez Luigiego Lavazza, do dziś utrzymywana jest w tajemnicy. Rodzinna firma zdradza jedynie, że najlepsze mieszanki powstają z 5-6 gatunków kawy – ze stuprocentowej arabiki (słodkawe i aromatyczne) lub arabiki i robusty (mocniejsze, bardziej intensywne).

Zanim kawa Lavazza trafi do sklepów i kawiarni

Proces palenia to zupełna metamorfoza kawy. Ziarna pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają kolor, zwiększają objętość, stają się lżejsze i oczywiście nabierają niepowtarzalnego smaku. W zależności od przeznaczenia część mieszanek jest mielona na różne frakcje (drobna, średnia, grubo mielona). Wreszcie gotowa kawa trafia do opakowań wykonanych z najwyższej jakości materiałów, dzięki czemu na długo zachowuje swój aromat.

Sprawdź jakie kawy oferuje sklep z kawą Cafe Silesia

Tags: